Mujeres y Cuerdas, het Spaanse lied

Cécile Kempenaers & Jurgen de Bruyn
Spaanstalige liederen, met verve gebracht door sopraan Cécile Kempenaers en gitarist Jurgen de Bruyn.

“Vrouwen en gitaarsnaren vereisen enig talent om gestemd te worden. Te losjes klinken ze niet, en als je ze te veel aanspant, springen ze.”

Sopraan Cécile Kempenaers en gitarist Jurgen de Bruyn brengen een greep uit het zeer rijke Spaanse liedrepertoire. In liedbundels als ‘Trece Canciones Españolas Antiguas’ en ‘Siete Canciones Populares Españolas’ ontwikkelen oude Andalusische volksliederen, verweven met de Spaanse zigeunercultuur en haar cante jonde, zich tot een nieuwe Spaanse kunstmuziekstijl. Passionele liefdespoëzie, de fascinatie voor de dood en politiek getinte proza uit het woelige Europa van Bonaparte en het Franco regime zijn de favoriete onderwerpen van componisten en schrijvers als Fernando Sor, Federico García Lorca en Manuel de Falla.

De gitaarvirtuoos en –leraar Fernando Sor (1778-1839) wordt gezien als één van de belangrijkste componisten voor gitaarmuziek van de romantische tijd.

Artistieke duizendpoot Federico Garcia Lorca (1898-1936) is als pianist, spreker, tekenaar en componist maar vooral ook als zeer progressieve dichter en toneelschrijver zeker één van de bekendste Spanjaarden van de 20ste eeuw. In de jaren twintig schrijft Lorca een aantal dichtbundels waarvan de gemeenschappelijke noemer telkens te maken heeft met zang en muziek, zoals de 'Trece Cancionas
Españolas Antiguas' van 1927.

Zijn vriend en tijdgenoot Manuel de Falla (1876-1946) stimuleerde Lorca om oude Spaanse liederen te verzamelen en van notenschrift te voorzien. Beiden werkten aan de verheffing van de Spaanse volksmuziek, de 'cante jondo' genaamd.

Nieuw!

Twee vrouwenstemmen en zes gitaarsnaren versmelten tot een avond vol sfeer, muziek en poëzie, doordrenkt van Spaanse duende en passie…

In avondconcertformule gaan Cécile en Jurgen ook een artistieke samenwerking aan met de woordkunstenares An Vercruysse. Helemaal ingebed in de sfeer van de Spaanse liederen, brengt zij tussen de liederen door verweven, bekende en minder bekende poëzie van F. G. Lorca.

Nu weemoedig, dan weer vurig en soms zelfs een tíkje frivool brengen zij samen de Spaanse ziel voor u tot leven. Daar waar muziek en poëzie, spreken en zingen, gitaarklanken en vrouwenstemmen samenklinken, krijg je een zinderende avond Mujeres y Cuerdas!

Mujeres y Cuerdas, het Spaanse lied met

Cécile Kempenaers . zang
Jurgen de Bruyn . gitaar

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek.

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape

The Suite Escape is een baken van rust en genot. Dit smaakvol ingerichte gastenverblijf is centraal gelegen voor een bezoek aan Gent, Brussel en Brugge en is eveneens de ideale start voor wandel- en fietstochten aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Boek je verblijf via thesuitescape.be

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
hallo@thesuiteescape.be
www.thesuiteescape.be
Airbnb
Booking.com (Apartment Sand)
Booking.com (Suite Wood)