Llibre Vermell

Millenarium
gezangen voor de zwarte Madonna van Montserrat

Het Catalaans klooster van Montserrat werd in 1811 slachtoffer van een aanval door de troepen van Napoleon.
De hele bibliotheek stond hierbij in brand. Alleen een klein maar zeer oud manuscript ontsnapte aan de verwoesting. Het was ter studie door iemand meegenomen naar Barcelona; zijn erfgenamen schonken het terug aan de monniken die het bewaarden in een nieuw kaft van hout en rood fluweel, vandaar de naam. Dit boeknbevat o.a. tien gezangen en dansen ter aanbidding van de H. Maagd, gekopieerd in de XIVde eeuw.

De gezangen van de LLibre Vermell behoren tot de mooiste anonieme en collectieve werken uit de middeleeuwen en getuigen van een unieke ontmoeting tussen het religieuze en het profane, de geleerde kunst en de volkse traditie. Ze vormen eveneens een bewijs van de tolerante mentaliteit in sommige religieuze gemeenschappen, waar dansen in de kerk als normaal werd beschouwd.

Deze tien gezangen werden door de monniken geschonken aan de pelgrims "teneinde niemand te storen innzijn gebed of devote contemplatie, verplichte activiteiten voor allen gedurende de nachtwakes".
Daar de capaciteit van het klooster beperkt was verbleven nobelen en geestelijken in de kloosterlijke vertrekken terwijl de armere pelgrims onderdak vonden in de kerk zelf, waar ze aten, dronken, sliepen, discussieerden of zich gewoon amuseerden. In plaats van de dans te verbieden en de pelgrims buiten te zetten zoals in de meeste andere kloosters organiseerden de monniken zelf danssessies, die ze oriënteerden naar het devote, daarbij schuwden ze geenszins bepaalde populaire melodieën en ritmes en componeerden canons en gemakkelijk te onthouden refreinen.

Het ensemble MILLENARIUM in de rol van jongleurs maakt een reconstructie van de gezangen voor de zwarte Madonna van Montserrat en doet hierbij beroep op het 'Choeur de chambre de Namur' in de rol van de pelgrims, het ensemble PSALLENTES ontvangt de pelgrims in de rol van de monniken die uittreksels zingen uit het officium en de vigilie. Het kinderkoor 'Les Pastoureaux' vertegenwoordigd de jongste elementen van de Schola Cantorum en vervoegd de andere zangers in canons en refreinen.

Deze nieuwe reconstructie werd in augustus 2007 opgenomen voor het label Ricercar en verschijnt rond kerstmis.

Llibre Vermell met

Het ensemble Millenarium (de jongleurs)
Choeur de chambre de Namur (de pelgrims)
Het ensemble Psallentes (de monniken)
Het kinderkoor Les Pastoureaux (de jongste elementen van de Schola Cantorum)

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek.

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape

The Suite Escape is een baken van rust en genot. Dit smaakvol ingerichte gastenverblijf is centraal gelegen voor een bezoek aan Gent, Brussel en Brugge en is eveneens de ideale start voor wandel- en fietstochten aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Boek je verblijf via thesuitescape.be

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
hallo@thesuiteescape.be
www.thesuiteescape.be
Airbnb
Booking.com (Apartment Sand)
Booking.com (Suite Wood)