NL106

Cuatro con Cuatro . Karim Baggili Kwintet

Nog geen volle dertig is deze Belgische onderdaan met Jordaanse en Joegoslavische roots. Hoewel Karim Baggili razend veel activiteiten ontwikkelt (de site geeft daar uitsluitsel over!) en in een hele reeks diverse groepen speelt, hebben we hem pas leren kennen op Sfinks 2004 waar het kwartet Dazibao in de concerttent een uitstekende beurt maakte met instrumentale cross-over à la DAAU of Ballroomquartet. Het viel ons toen al op hoe virtuoos Karim en zijn nog veel jongere makkers te werk gingen. Dat de progressie echter zo dramatisch zou zijn, konden we niet vermoeden tot de persvoorstelling van Alma, de eerste cd van Dazibao, eind september in Elsene.
Naast de accordeons van Sophie Cavez en Jonathan De Neck, tevens de alternerende componisten, en het gevarieerde slagwerk van Jo Zanders overtuigde Karim door zijn dubbele inbreng, flamenco op de gitaar en Arabische muziek op de oud,twee muziekvormen, die historisch altijd heel dicht bij elkaar hebben gestaan, maar toch een totaal eigen aanpak vergen. Met het Karim Baggili Quartet brengt hij zijn eigen meestal, maar niet uitsluitend instrumentale composities. Die berusten op sterke thema's die met groot zelfvertrouwen, veel variatie en fantasie worden uitgewerkt. Karim Baggili beheerst ook écht de genres die hij in de waag legt: hij maakt er geen potje van maar een boeiende confrontatie.
Er is goed nagedacht over de klankkleuren: fluit en sax (Philippe Laloy), cello (Kathy Adam) en percussie (uiteraard cajon!) plus cuatro (Osvaldo Hernandez Napoles) Op Cuatro con Cuatro (Spaans voor Vier met een Cuatro, Porto Ricaans snaarinstrument met vijf dubbele, oorspronkelijk dus vier enkele snaren) Er schuilen inderdaad ook Latijns-Amerikaanse toetsen in de muziek, zoals op het enige niet eigen nummer, de gezongen traditional La Llorona. Voorts etaleert ze duidelijke jazzelementen. Niet voor niets speelt onze nationale jazz piano trots, Nathalie Loriers, op twee prominente tracks mee. Baggili is één van die begenadigde muzikanten die, zijn verleden indachtig, niet te stoppen zal zijn door landsgrenzen: dit is inderdaad van internationale klasse. Op korte tijd zullen er nog cd's volgen waar Baggili een belangrijke rol op speelt.
Absoluut in het oog te houden!

Bron: 

NL106, Jan.06, Antoine Légat

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek. Daarnaast stelt Music Idea ook de charmante gastensuite met uitstraling 'The Suite Escape’ ter beschikking voor overnachtingen voor musici op tournee of voor toeristisch of zakelijk kort verblijf.

Music Idea
Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape
Sint-Lievens-Houtem
mobile +32 475 89 07 21
Airbnb | Booking.com