Folkroddels.be

Douar

Karim Baggili, een Belg van Jordaans-Joegoslavische afkomst is bij ons in eerste instantie bekend van zijn werk met Dazibao (waar hij intussen vervangen is door Myrddhin De Cauter) Traces en Turdus Philomelos. Vorig jaar toerde hij met zijn kwartet rond om hun CD Cuatro con Cuatro te promoten. Maar hij is ook van andere markten thuis. Zo won hij in 2000 het Open Snaren festival van Osnabrück, schrijft hij muziek voor documentaires en kortfilms, werkt hij mee aan programma's voor kinderen, maakt hij opnames met een kamerorkest, kortom, een bezige bij.

Nu staat hij er in zijn eentje met het prachtige Douar.

Het is een CD waarin hij solo (op twee stukjes na, waar Etienne Serck hem begeleidt op conga en cajon) nummers van eigen hand brengt. Zijn nummers zijn sterk geïnspireerd door de Arabische muziek en door flamenco. Hij speelt hier zowel gitaar, in een Spaanse stijl als oud (Arabische luit).

Het zijn alle 11 mooie, tamelijk lange luisternummers, op een virtuoze manier gespeeld. Vergis je echter niet. Het is geen plaat die snel verveelt. Er zit veel afwisseling in de verschillende nummers, zowel qua speelstijl als qua tonaliteit. In sommige nummers bespeelt Baggili verschillende instrumenten, zoals in Pismo za vas, waar we een overdubbing van oud en gitaar krijgen.

Zoals al gezegd is er in twee nummers ook ondersteuning van percussie. In het openingsnummer Paralosturdus, een nummer opgedragen aan zijn copains van Turdus Philomelos en in het lange (7:16) Gato Preto.

Alle nummers heeft Karim Baggili zelf gecomponeerd, op een uitzondering na. Racset Siti is gebaseerd op een oude Arabische traditionele melodie, die door hem werd bewerkt. Hierbij bespeelt hij niet alleen de oud, maar zorgt hij ook voor de percussie.

Douar is geen plaat waar je zeer enthousiast op zit mee te zingen of bewegen. Dit is een plaat die vaak als achtergrond zal worden gebruikt. Maar dit is echter onrecht aandoen aan de vakkennis en het talent van een Karim Baggili. Dit is een schijf om te savoureren. Met een goed glas wijn, in een aangenaam gezelschap, en dan intens luisteren en genieten.

Bron: 

Folkroddels.be, Steven

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek. Daarnaast stelt Music Idea ook de charmante gastensuite met uitstraling 'The Suite Escape’ ter beschikking voor overnachtingen voor musici op tournee of voor toeristisch of zakelijk kort verblijf.

Music Idea
Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape
Sint-Lievens-Houtem
mobile +32 475 89 07 21
Airbnb | Booking.com