MazzMusikas 027

Cuatro con Cuatro . Karim Baggili Kwintet

Voor wie een beetje het reilen en zeilen van de wereldmuziekscène in ons landje volgt, klinkt de naam van Karim Baggili niet onbekend in de oren. Met Dazibao bracht deze Belg met Jordaans-Joegoeslavische roots één van de beste cd's uit 2005 uit (Alma) en ook bij de groep Traces is zijn werk bepalend.
Vorige zomer hoorden we hem live in Middelheim waar hij in het kwintet van Nathalie Loriers zat. Van daar is er een rechtstreekse link naar Cuatro Con Cuatro. Net zoals Nathalie Loriers zich tegenwoordig toespitst op de ontmoeting tussen oost en west via haar project Chemin Croisés met Yadh Elyes, brengt Karim een symbiose terecht tussen twee werelden. Daar waar hij in Middelheim naar onze mening te veel op de achtergrond moest blijven, krijgt hij op deze cd de aandacht die hij verdient.
In het spoor van Quentin Dujardin en diens voortreffelijke cd Khamis horen we ook hier een uitwisseling tussen flamenco-invloeden en Arabische structuren die leidt tot een nieuwe context. De haast narratieve speelstijl wordt gekenmerkt door een evenwichtige vormgeving tussen lyrische passages en meer dynamische opflakkeringen. Het is vooral de subtiele interactie tussen de vier muzikanten die voor de nodige magie zorgt. Karim zelf bespeelt ud en flamencogitaar.
Zijn begeleiders zijn raak gekozen: fluitist/saxofonist Philippe Laloy (de muzikale globetrotter die o.a. met Tricycle ook al op avontuur trekt), celliste Kathy Adam en Osvaldo Hernandez Napoles (die voor wat extra vurige latin accenten zorgt). Zolang topmuzikanten zoals deze de muzikale schemergebieden tussen oost en west blijven verkennen, kunnen we nog heel wat boeiend materiaal verwachten.

Bron: 

MazzMusikas 027 - 9 februari 06, Georges Tonla Briquet

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek. Daarnaast stelt Music Idea ook de charmante gastensuite met uitstraling 'The Suite Escape’ ter beschikking voor overnachtingen voor musici op tournee of voor toeristisch of zakelijk kort verblijf.

Music Idea
Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape
Sint-Lievens-Houtem
mobile +32 475 89 07 21
Airbnb | Booking.com